De vrouwen voor de schermen

Cindy Maas

IZ RIDK Cindy vooraan

Laat het mij bestempelen als ‘omzwervingen’: ik bracht best wat jaartjes door in grote internationale bedrijven.

Ik ben zo eentje die waarschijnlijk net iets meer tijd nodig had om mijn professionele bestemming te vinden. De aanzet was yoga, en meer specifiek kinderyoga. Na een opleiding bij YogaBeez gooide ik de bedrijfskap over de haag en ging aan de slag met kinderen, vooral in een naschoolse context. Ik kon er uit eerste hand observeren hoe simpele technieken écht wel een verschil maakte voor de deelnemertjes. Dus ging ik aan het dromen.

Dromen over een manier om rust op een meer structurele manier in het dagdagelijkse van zo veel mogelijk kinderen te kunnen weven. Ondertussen heb ik al met zo’n 500 leerkrachten samengewerkt om die droom te realiseren. Maar mijn dromende zelf wil er nog veel meer bereiken!

Mijn focus ligt op Relax in de Klas: een programma voor scholen om rust op een duurzame manier naar leerkrachten en leerlingen te brengen. Er is een Facebook-pagina

Heidi Luypaert

Heidi Luypaert iedereenzent

Waarom ik Klinische Psychologie gestart ben? Ik wou aan de slag met kinderen en gezinnen! Na een paar verrijkende omzwervingen binnen de academische wereld en in het werken met meerderjarige daders, vond ik het tijd om naar die wens terug te grijpen.

Ook ik kon – zoals zovelen! – mijn dagelijkse leven wel omschrijven als ‘druk, druk, druk’. Een gezin met twee jonge kindjes, werk in de Integrale Jeugdhulp, een rijk sociaal leven en liefst nog wat zelfzorg combineren bleek geen evidente opdracht…

Hoog tijd voor mijn ambitieuze en rationele zelve om op zoek te gaan naar meer rust en voeling krijgen met genieten in het hier-en-nu. Yoga, relaxatie en meditatie zijn hiertoe een grote eye/mind/heart opener geweest. En waarom zou je niet die zaken die je kracht en energie geven, ook je professionele pad gaan  laten bepalen? Ik volgde een opleiding relaxatietherapeut en ging hiermee zowel bij kinderen, jongeren als bij volwassenen mee aan de slag. De toevallige kennismaking met Cindy paste helemaal in dit plaatje. Hoog tijd om ZENNEN niet alleen naar scholen, maar ook naar ouders en gezinnen toe te brengen!

Ik animeer MamaZENt/PapaZENt: een Facebook-groep voor ouders van kinderen  in de lagere school. Inspiratie om samen met je kind te zennen!

Zennen?

Zen•nen (zente; heeft gezent)

werkw., een staat van bewust aanwezig zijn of handelen. Zennen kan op je eentje, maar zeker ook samen met anderen om je heen.

Bij zennen merk je op hoe je je voelt, of dat nu over-the-top-gelukkig is, of net een paar niveau’s lager. Belangrijk daarbij is dat je de situatie aanvaardt zoals ze is, met alle blutsen en builen. Alle lachjes en alle traantjes.

Zennen is geen staat van zijn, maar eigenlijk is het precies toch wel dat.

Zennen is ook niet iets dat je doet, maar eigenlijk toch wel. Alles wát je doet kan je immers op een zenmanier ervaren, zolang je je er van bewust bent dat je “het” ervaart, wat “het” dan ook mag zijn.

  • Bewust genieten van de geur en warmte van een heerlijke tas thee? Zennen!
  • Alle kriebels in je buik voelen als je van 30 meter naar beneden roetsjt aan een dunne koord? Zennen!
  • Herinner je je die dag nog waarop je in een kramp lag van het lachen met die ene goede vriendin en de hele wereld rondom jullie niet leek te bestaan?  Zennen!
  • Of dat je die andere vriend feilloos aanvoelde tijdens dat wat zwaardere gesprek? Zennen!
  • Of het gevoel dat je krijgt wanneer je maar één blik moet uitwisselen met je partner om te weten wat die bedoelt? Zennen!
  • Toen je je tranen de vrije loop liet omdat het gewoon even allemaal te veel was en je jezelf toeliet dat het ok was dat het even niet ok was? Zennen!
  • Een pyjama-dag met je kinderen op een regenachtige dag waarbij de boel de boel wordt gelaten? Zennen…

Samen, of alleen, zennen kan altijd en overal. En dat hoeft echt niet te betekenen dat iedereen het altijd met elkaar eens is, maar wel dat er een gevoel van samenhorigheid overheerst, het één zijn met elkaar, het vinden van flow.

Het is een staat van aanwezig zijn waarbij je je huidige situatie observeert en helemaal omarmt, zonder er iets aan te willen veranderen. Zennen kan ook een staat van handelen zijn, waarin alles wat je onderneemt als vanzelf gaat, zonder veel sturing van jezelf. Je ervaart het alsof je in een flow genesteld bent waarin alles en iedereen met elkaar verbonden is. Je hebt aandacht voor het nu & je denken, voelen en doen staan op dezelfde lijn.

 
 

Op zoek naar meer zenspiratie?

3 redenen om je in te schrijven

1. Je ontvangt als eerste nieuwe tips, inspiratie en aanbiedingen in je mailbox
2. Het e-boek ’21 ideetjes om deze vakantie samen te zennen’ – CADEAU
3. Een ontspanningsoefening, voor jezelf én je kind(eren) – CADEAU