Zal ik het eens luidop zeggen?

JE KAN NIET HELPEN ALS JE JEZELF NIET (LAAT) HELP(T)(EN).

We hebben een periode achter de rug waarin we ons met z’n allen overbevraagd voelen.
Je zit in een context – de school – waar je met man en macht tracht de kinderen door een bizarre situatie te loodsen.
Ondertussen probeer je je ook nog eens aan leerplannen te houden.
En heb je thuis ook nog wel wat bordjes in de lucht te houden waarschijnlijk?

Mentaal evenwicht.

We hebben met Relax in de Klas de voorbije jaren een poging gedaan om jou te helpen de kinderen te helpen evenwicht en rust te vinden. Hoe zit het evenwel met jouw mentale evenwicht? Is alles daar nog in balans? Of merk je op dat je vooral in geefmodus bent terecht gekomen en het moeilijker is om aan jezelf toe te komen.

Het is een illusie om te denken dat je op die manier nooit de boomerang naar je teruggestuurd zal krijgen. Zelfzorg is belangrijk. Jouw veerkracht is belangrijk.

Uit ervaring het voorbije jaar heb ik gemerkt dat dat het eerste is wat er bij inschiet en de vele verhalen rond mij laten me weten dat ik daar niet alleen in ben. En heel eerlijk: ik vond het op een bepaald moment ZO moeilijk om tot die zo noodzakelijke zelfzorg te komen. Het werd een steeds vicieuzere cirkel: hoe minder ik aan mezelf toe kwam, hoe slechter ik me begon te voelen, hoe minder ik aan mezelf toe kwam.

Want ik mocht verstandelijk dan wel weten waar het schoentje knelde – “gas terugnemen Cindy, batterijen opladen Cindy, tijd voor jezelf nemen Cindy” – ik kreeg het in de praktijk maar niet geregeld en voelde mezelf steeds verder wegglijden.

Tot het moment waarop het écht niet meer lukte… Het was bij mijn arts waar ik hier even over ventileerde en die me een paar suggesties deed, die op hun beurt wat ideetjes bij me losweekten. De aller-belangrijkste? Durven zeggen dat je hulp nodig hebt. Dat ging over kleine dingen zoals aan mijn zoon vragen zelf een machine was in te steken. Maar de grotere bleken de belangrijkste. Ik reikte uit naar mijn beste vriendin. Natuurlijk was zij deelgenoot van mijn hersenspinsels, maar deze keer vroeg ik haar om mij te helpen met haar unieke talenten om hier en daar weer structuur te krijgen. Wat me op mijn eentje een onmogelijke taak leek, werd dankzij haar hulp stukken makkelijker.

Ik nam ook een coach in de arm om me te helpen het te ‘zien’ waar ik mezelf zo vast reed. Beste.beslissing.ooit.

Want zij deed me ook nadenken over een plan, om het in de toekomst niet meer zo ver te laten komen. Het mijne draaide om hulp vragen, en kijken wat mij helpt. Ik deel graag met jou de grote lijnen. Misschien ben je er ook iets mee. (Graag een downloadbaar en invulbaar lijstje voor jezelf? Dat kan je hier vinden)

 • Maak tijd voor je relaties. Kijk bij welke mensen om jou heen je dagelijks terecht kan om er je ervaringen en gevoelens even kwijt te kunnen.
  Ik heb drie dichte vriendinnen in een WhatsApp groepje. Geografisch zijn we sterk verspreid – eentje woont zelfs in het Zuiden van Frankrijk – maar elk van ons kan daar de grote en kleine dingen kwijt. De grapjes, maar ook de frustraties rond werk of gezin. Meestal luchtig, maar soms ook wat zwaarder op de hand.
 • Wacht niet met hulp te vragen tot je je overgevraagd voelt. Het is helemaal ok van dat gevoel te hebben. Maak een lijstje van familieleden, vrienden, professionele hulpverleners bij wie je terecht kan.
  Het is goed van hier over na te denken met een helder hoofd en dit lijstje ook fysiek ergens te bewaren. Want bij mij is het alvast zo dat als ik door het bos de bomen niet meer kan zien, ik op zo’n momenten niet eens lijk te weten bij wie ik terecht kan.
 • Maak tijd in je dag om dat te doen wat jouw batterijtjes weer oplaadt.
  Of je nu een trage of een drukke dag hebt, we weten dat tijd maken om voor onszelf te zorgen essentieel is voor je welbevinden. Iets doen wat je leuk vindt of gewoon een paar minuten ‘vakantie’ nemen van je dag kan je helpen te relaxen en herbronnen.
  Een paar 5-minuten tips:

  • ga even buiten op blote voeten
  • adem een paar keer diep in en uit voor een open raam
  • doe een paar rek- en strekoefeningen
  • neem een kop thee en ga voor het raam zitten
  • Probeer een aantal strategieën uit om uit te vinden wat voor JOU werkt.
 • Het is heel belangrijk om uit te vinden waar jij blij en/of rustig van wordt.
  Jij doet jij. Ik heb bvb. een lijstje gemaakt met 29 vragen die ik mezelf elke morgen stel als onderdeel van mijn ochtendroutine. Ze helpen me bij positief denken en om één en ander door een andere bril te zien. Maar wat voor mij werkt, zal niet noodzakelijk voor jou werken. Het is dus wat zoeken en uitproberen. Een paar ideetjes:

  • sporten, wandelen, fietsen
  • met vrienden praten
  • (not!) to do lijstjes maken of plannen
  • routines en structuren opzetten en onderhouden
  • reflecteren waar je dankbaar of trots voor bent
  • iets doen wat je leuk vindt zoals dans, muziek, kunst,…
  • een dagboek bijhouden

Op het einde van het verhaal weten we allemaal wel dat als we onze beste zelf zijn het veel gemakkelijker is om er ook echt te zijn voor de anderen om ons heen. Het is daarom helemaal niet egoïstisch om aan zelfzorg te doen. Tijd voor jezelf uitrekken is cruciaal. Doe het, schuldgevoelens hieromtrent zijn nergens voor nodig.

Onze zelfzorg workshop is voorbij. Word je graag op de hoogte gehouden wanneer er een nieuwe aankomt?
Laat dan hier je mailadres achter