Manieren voor schoolbrede rust

Het allerleukste aan al die schoolbezoeken? De grote verscheidenheid binnen de verschillende muren!

Waar we op gesprek mogen komen is er sowieso al interesse in wat we proberen te bereiken. We komen dan ook vaak in aanraking met initiatieven die scholen al nemen om stappen te nemen in de richting van een rustiger school/klasklimaat.

Als mama van 3 jongens zie ik wat die al aan geluid kunnen produceren, laat staan dat je er zo’n 20-tal in je klas hebt of ettelijke tientallen op een speelplaats…

Ik zet de 4 meest inspirerende voorbeelden even op een rijtje:

Zonder begeleiding naar de klas

In een school in Vlissingen (jaja, ook in Nederland gaan we op pad!) gaat aan het einde van de speeltijd 2 keer de bel. ‘Ja, dat is bij ons ook zo.’, denk je nu waarschijnlijk. Maar hier is dat geen teken voor de kinderen om in de rij te gaan staan 🙂 – neen, zij gaan bij de eerste bel zelf – zonder begeleiding van juf of meester – tot aan hun klas waar ze aan de deur worden verwacht vóór de tweede bel gaat.

Er zijn afspraken gemaakt natuurlijk: geen geloop of geroep in de gangen en de leerkrachten begeven zich ook naar hun lokaal en houden de boel wat in de gaten. De kinderen? Verkiezen dit systeem mijlenver boven het in de rij staan! De leerkrachten? Hoeven niet langer constant opmerkingen als ‘zwijgen!’ of ‘aansluiten’ of dergelijke meer van op de speelplaats tot aan de klas te geven. Minder druk dus voor iedereen, iedereen wint…

Wil je dit zelf uitproberen op je school? Start dan met de hoogste graad eerst zodat zij als voorbeeldfunctie voor de rest kunnen dienen.

Rust voor oog en oor

In Oostakker gingen we op bezoek bij een kleuterschool. Rust heeft daar al een grote plek gevonden:

  • de kinderen lopen er op pantoffels rond in de klassen
  • er liggen tapijten
  • felle kleuren en plastic zijn er uit het aankoopbeleid geweerd
  • veel groene planten

Er is een enorme hoeveelheid aan prikkels aanwezig in de klas, ga er zelf eens rustig voor zitten en kijk eens rond, wat zou jij kunnen veranderen? Nog inspiratie nodig? Misschien is onze online mini-cursus ‘Meer rust dankzij je klasinrichting‘ iets voor jou

Samen met papa of mama naar de klas ‘s ochtends vroeg

In deze school in Brussel merkte men op dat de kleuters zich bij het binnenkomen ‘s ochtends niet zo goed voelden tussen al het ‘grote geweld’: te luid, te veel prikkels, te vroeg op de ochtend…  Het had het ietwat perverse effect dat ouders tot het allerlaatste momentje wachten om hun kind door de schoolpoort te laten komen.

Dus mogen ouders hun pagadder nu tot in de klas brengen.

Het welbevinden van de kleuters is er met grote sprongen op vooruit gegaan. De overgang van thuis naar school verloopt veel kalmer, met veel minder gehuil bij het afscheid. Bijkomend voordeel voor de leerkrachten: bij de bel kunnen zij meteen van start gaan!

De stille refter

Dit begint al in meerdere scholen ingang te vinden 🙂 – de stille refter. Een aparte ruimte waar tijdens het eten niet gepraat wordt. Er zijn maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar en kinderen die er voor kiezen, kiezen er voor dit de volledige week te doen. Op deze manier is het haalbaar voor leerkrachten/toezichters het overzicht te bewaren.

Welke zou jij graag geïntroduceerd zien op jouw school of die van je kind? Heb jij nog voorbeelden van hoe jullie stappen zetten om rust te creëren? We horen het graag!

LONG GRATIS WEBINAR
Registreren>>

Op zoek naar meer E.H.B.O.?

3 redenen om je in te schrijven

1. Je ontvangt als eerste nieuwe tips, inspiratie en aanbiedingen in je mailbox
2. Het e-boek ‘9 manieren om je klas stil te krijgen zonder je stem te verheffen’ – CADEAU
3. Een ontspanningsoefening, voor jezelf én de kind(eren) – CADEAU