brief voor ouders blog

Even terug in de tijd…

Mijn middelste zoon zit in de tweede kleuterklas en zijn papa en ik gaan met een enigszins bezorgd hart naar het eerste oudercontact. Hij beleeft alle emoties heel intens en als ouders komen we daar toch regelmatig mee in botsing. We vragen ons dan ook af hoe het hem in de klas vergaat. Zijn Juf Nancy ontvangt ons met de glimlach en steekt een hele lofzang af: hoe beleefd en vriendelijk en behulpzaam hij wel is. Echt flink. We zijn wat verbaasd, dit is niet R. zoals wij hem kennen, we toetsen zelfs nog even af: ‘Juf Nancy, het gaat toch om R. hé? Niet om zijn broer A.?’. Maar ze verzekert ons met klem dat ze het wel zeker over R. heeft.

Of hoe kinderen echt wel meerdere facetten hebben die ze niet in elke situatie naar boven laten komen… In dit gevoel positief voor de juf 😀 – maar het kan ook in de andere richting zijn natuurlijk…

Organiseer jij net als als vele leerkrachten aan het begin van het schooljaar ook een info-moment in je klas (of online) met alle ouders?

Voor velen onder jullie gaat dit gepaard met een flinke dosis stress. Hoe zeker van je stuk je ook mag zijn in de klas voor jouw kinderen, van zodra het gaat om de volwassen versie, lijkt dat als sneeuw voor de zon te smelten.

Dat is niet abnormaal natuurlijk: je bevindt je namelijk buiten je comfortzone (blijf diep in- en uitademen!)

Communicatie met ouders staat hoog in het vaandel van heel veel scholen, je wil meegeven aan de ouders dat je luisterbereid bent. Hen tonen hoe een klassieke dag op school er uit ziet voor hun oogappel. Maar je ‘voelt’ ook hoe je onder de loep wordt genomen….

Het is natuurlijk wel fijn om wat tijd uit te trekken voor de ouders. Jammer genoeg is die tijd is ook niet rekbaar. Het is zo goed als onmogelijk om individuele aandacht te geven aan élke ouder, en elke ouder is ook niet even praatgraag (sommigen vinden dit even spannend als jij!).

Communicatie bevorderen met elke ouder is niet zo evident.  In al mijn gesurf over het wereldwijde web kwam ik ooit dit fan-tas-tische idee tegen (geen idee meer waar jammer genoeg 🙁 ):

Geef huiswerk aan de ouders!

Het allereerste huiswerk dat je meegeeft met de kinderen is voor de ouders bestemd. Neen, geen gekaft en georganiseer maar wel een brief.

Vraag hen jou een brief te schrijven met daarin alles wat ze over hun kind kwijt willen en waarvan ze denken dat het belangrijk is dat jij dit weet als leerkracht van hun spruit.

brief huiswerk ouders iedereen zent

Graag de Word-versie?
Welke voordelen heeft dit:
  • Het klassikale info-moment kan dan heel specifiek ingaan op het klasgebeuren ipv één of enkele individuen: dat creëert rust
  • Ouders krijgen het gevoel gehoord te worden. Je zet de krijtlijnen uit voor positieve communicatie
  • Je kan alles rustig doornemen op jouw tempo (de brieven zullen druppelsgewijs binnenkomen)
  • Je leert je leerlingen veel beter kennen maar ook de ouders!
  • Het geeft de basis voor een gesprek tijdens het eerste oudercontactmoment: jouw observaties kunnen naast de brief van de ouders gelegd worden
  • Net als volwassenen tonen ook kinderen in verschillende situaties verschillende facetten van hun persoonlijkheid, zo kom je een beetje te weten hoe het er thuis aan toegaat. Sommige kinderen tonen thuis bvb een zeer extraverte persoonlijkheid, wat in de klas misschien nooit aan bod komt
  • Je toont luisterbereidheid maar zet meteen ook je grenzen: dit zal besproken worden tijdens het oudercontact (knelpuntsituaties niet meegerekend natuurlijk)

En? Is dit iets voor jou dit jaar?

LONG GRATIS WEBINAR
Registreren>>

Op zoek naar meer E.H.B.O.?

3 redenen om je in te schrijven

1. Je ontvangt als eerste nieuwe tips, inspiratie en aanbiedingen in je mailbox
2. Het e-boek ‘9 manieren om je klas stil te krijgen zonder je stem te verheffen’ – CADEAU
3. Een ontspanningsoefening, voor jezelf én de kind(eren) – CADEAU