Moederdag, vaderdag, 1 mei, Hemelvaart, Pinksteren, misschien zelfs een schoolfeest of zeeklassen, de schoolreis, het programma moet nog af en er zijn misschien wel toetsen…. Met het einde schooljaar in zicht is stress onder controle krijgen niet altijd even makkelijk. Kansen te over om de focus te verliezen!

De laatste 2 maanden van het schooljaar lijkt wel een slalom van feestdagen, feestjes en andere ‘moetjes’. Moeilijk om de aandacht van de kinderen er bij te houden en jezelf als leerkracht niet te laten overrompelen door wat een overvolle agenda lijkt!

Bovendien is het net alsof de kinderen nog rumoerig zijn dan anders? Neem er dan zeker eens een kijkje bij de blog ‘5 manieren om je klas rustig te krijgen zonder je stem te verheffen

Tips om als leerkracht de einde-schooljaar-stress onder controle te krijgen:

 • Neem even de tijd om rustig je planning te bekijken. Lijst alles even op en geef dan 1 tot 3 sterren: wat is absoluut noodzakelijk, wat zou leuk zijn en wat kan je laten vallen.
 • Het spreekt voor zich dat dat wat je kan laten vallen, je ook effectief laat vallen. De enige die jou daar op de vingers voor zou tikken is waarschijnlijk jezelf… Laat je perfectionisme even varen. Noch de kinderen in je klas, noch je huisgenoten, noch je collega’s, noch jezelf hebben er enig baat bij als jij over je toeren raakt omwille van een overvolle to do lijst…
 • Neem dan de ‘absoluut noodzakelijke’ puntjes even onder de loep: kan dat anders? Kan het wat eenvoudiger? Dat knutselwerkje voor vaderdag kan misschien veel simpeler dan wat je in gedachten had. Weeg wel af: hoeveel tijd stop je er zelf in qua voorbereiding om nog iets anders en simpelers te bedenken vs. de tijd die je er in de klas aan besteedt.
 • Dan is het de beurt aan de ‘dit-zou-leuk-zijn-mocht-dat-gebeuren’. Maak ook daar een rangorde
  En hier is iets vreemds mee… Ik betrap er mezelf ook op zodra ik aan mijn to do-lijstjes start. Ik heb de neiging om te beginnen met de dingen die ik leuk vind…. Met als resultaat dat wat écht moet voor me uitgeschoven wordt. Klinkt herkenbaar? Twee mogelijkheden:

  • Kan een ‘absoluut noodzakelijk’ vervangen of aangepast worden door iets wat je zowiezo leuk vindt om te doen?Bvb. dat vaderdagcadeautje maken in de klas is een ‘moetje’, maar misschien vind jij het wel super-leuk om te schilderen. Dan kan je mss een creatieve schildersessie met de kinderen plannen. 2 vliegen in één klap!
  • Maak je to-do’s dagelijks zichtbaar met een lijstje en duidt aan welke 3 dingen er die dag zeker moeten gebeuren van je ‘absoluut noodzakelijk’ lijstje voor je aan een ‘dit-is-leuk’ iets mag beginnen.
 • Vergeet niet dat als je jezelf onder druk voelt staan, je o.a. cortisol en adrenaline produceert in je lichaam, waardoor het veel moeilijker wordt om je te concentreren. Neem dus regelmatig de tijd om diep in en uit te ademen. Op die manier herstel je de verbinding tussen je prefrontale cortex (je denkende brein) en je geheugen.

Probeer bovenal te genieten.

Dit is zo één van die dingen waar je geen controle over hebt: feestdagen kan jij niet zo maar even herplannen. Dan kan je wel tegen die stroom proberen op te varen maar dat creëert vooral ongemak voor jezelf. Er zit dus eigenlijk niet veel anders op dan mee te surfen op die golven. Hoe wij met de dingen om ons heen omgaan is het enige waar je invloed op hebt…

LONG GRATIS WEBINAR
Registreren>>