Wil je je beter in je vel voelen? Dan is dankbaarheid uiten een hele simpele manier om daar aan te beginnen!

Er is al veel onderzoek naar gedaan, en over het algemeen genomen voelen mensen zich mentaal beter wanneer ze actief met dankbaarheid omgaan. Dat kan bijvoorbeeld door:

  • – het schrijven van bedankbriefjes
  • – ‘s avonds in bed drie dingen op te noemen waarvoor je die dag dankbaar bent
  • – het houden van heus dankbaarheidsdagboek.

En herken je dit: hoe vaak sporen we kinderen aan om ‘dankjewel’ te zeggen? Voor het koekje dat ze krijgen van een ander kind, het cadeautje van oma en opa,…

Maar hoe kan je nu van het simpele uiten van dat woord je kind helpen te gaan naar echt dankbaar zijn en dankbaarheid te ervaren? In dit artikel van The Greater Good Science Project (in het Engels) wordt dieper ingegaan op deze materie met voorbeelden van hoe je er in de klas (of zelfs thuis!) met je kinderen mee aan de slag kan.

Het gaat er om dat je kind niet enkel erkent dat iemand iets heeft gegeven of iets heeft gedaan (‘Dankjewel’) maar ook leert te overwegen waarom die persoon dat deed, wat het hem heeft gekost (moeite, tijd, geld) en welke voordelen je kind er uit haalt. Een goede conversatiestarter kan het boekje “Er was eens een wens“ zijn.

En zoals steeds… Hoe toon jij dankbaarheid in de klas of aan je kind? Een welgemeende knuffel, glimlach en/of ‘Dankjewel!’ horen er vanzelfsprekend bij, maar breng ook onder woorden wat het voor jou betekent: ‘Ik waardeer het erg dat je de tijd hebt genomen om die tekening voor mij te maken, ik neem hem mee naar het werk, dan denk ik elke keer aan jou als ik hem zie!’ – ‘Zo lief van jou dat je me helpt met het uitdelen van de agenda’s, als we samenwerken gaat alles zo veel vlugger en is er meer tijd voor andere dingen’ -…

Hoe pak jij het aan om je kinderen dankbaarheid bij te brengen? Deel je tips!

Een welgemeend dankjewel...