DE TWINKEL TWINKEL GELUKSSTOFJES IN ONS LIJF

Ons lichaam is een wonderrijk! Een kasteel vol raadsels, vernuftige uitvindingen, intriges, spanning en liefde. Het is een rijk waarin vele dienaren rondzwermen om de koning of koningin tevreden te stemmen. De boodschappers die nieuws verspreiden naar alle uithoeken van het rijk. Hofleveranciers die de nodige spijs, drank en andere noodzakelijkheden aanleveren. Bewakers die instaan voor rust en vrede. Beschermers die opkomen voor een goede gezondheid. Ridders die strijden bij dreiging en gevaar.

En ook al is het nacht, in deze wondere wereld van ons lichaam valt er altijd wel wat te beleven…

kasteel

Okee, okee… Ik zou het ook gewoon kunnen hebben over de werking van onze hersenen, hoe signalen worden doorgestuurd naar ons lichaam en de rol van onze hormonen en neurotransmitters. En over al die processen die in ons lichaam in gang schieten bij het leren van nieuwe dingen, bij het ontwikkelen van gewoontes, bij stress en spanning,…  Maar ik ben een beelddenker (zoals heel veel kinderen trouwens). En bij dit soort informatie schieten de beelden in mijn hoofd in topsnelheid voorbij. Ik zie ons lichaam dan ook als een wondere wereld met vele acteurs en hoofdrolspelers 😉 – makkelijk ook als je met deze materie aan de slag wil met de kinderen.

En zoals in verhalen en sprookjes vaak onderliggende boodschappen en levenslessen aanwezig zijn, vertel ik dit verhaal over ons lichaam uiteraard niet zomaar 😉 

Want sta je soms zelf niet versteld van wat je doet, van je gedachtengangen, van je gevoelens en ervaringen?  

Het hunkeren naar die reep chocolade of pakje chips voor de tv.
Of in de leraarskamer dat blikje cola drinken  (terwijl het voor de kinderen not done is om dit te doen).
De voldoening en big thumbs up wanneer je (eindelijk) gesport hebt.
Het ’s ochtends gemotiveerd uit je bed komen (of net niet en hunkeren naar een winterslaap).

Veel van die dingen zitten niet enkel in je hoofd.

Ook in je lichaam is er dan veel gaande! We hebben namelijk stofjes die worden aangemaakt, neurotransmitters en hormonen, die signalen doorgeven aan onze hersenen en ons lichaam. Boodschappers zou je kunnen zeggen, die zorgen voor een blij, gelukkig en tevreden gevoel. Dit zijn onze ‘geluksstofjes’.

Ga er even gezellig voor zitten en laat ons deze stofjes eens onder de loep te nemen. Hoe kan jij jezelf en je gezin trakteren op extra dosissen van deze happy stofjes en zo jullie koninkrijk vlotjes draaiende te houden…

confetti
ONZE GELUKSSTOFJES
Mr Dope”, applausmeester en hofleverancier van sprankelende vuurwerkjes

Alias  DOPAMINE deze speelt een rol bij het ervaren van een geluksgevoel, bij onze stemming en motivatie om dingen te doen. Het wordt aangemaakt wanneer je iets doet waarvan je hersenen vinden dat je mag worden beloond of die je prettig vindt.

Dopamine zorgt voor het fijne, tevreden gevoel hierbij en maakt dat je dit gedrag wilt herhalen. Instant beloning dus! Maar opgelet, dopamine kan dus ook een rol spelen bij het ontwikkelen van slechte gewoontes en verslavingen. Ook kinderen zijn hier gevoelig aan… Vele apps en games zijn zo gebouwd dat ze shotjes dopamine vrijgeven. Dat gebeurt wanneer een volgende level of hoogste score bereikt wordt in een game, wanneer ze likes ontvangen op hun tiktok. De notificatie als er een nieuw bericht binnenkomt en overmatig beeldschermgebruik. Belangrijk is dus om te gaan voor ‘gezonde’ beloningen! 

“Mevr. Silky”, hofleverancier van de zachtste pluizige dekentjes.

Hoe deugd kan het doen om iemand te knuffelen of een hand op je schouder te voelen bij een moeilijk moment. Aanrakingen zijn een fundamentele behoefte van mensen. En hier speelt het stofje OXYTOCINE een rol, of het zogenaamde knuffelhormoon. Dit wordt vrijgemaakt bij fijne, respectvolle aanrakingen.

Oxytocine wordt in verband gebracht met oa. het ervaren van een geluksgevoel en verbondenheid, het ontwikkelen van hechting tussen baby en ouder. Het werkt kalmerend, vermindert het stressgevoel en maakt dat we beter met stress en angst kunnen omgaan. Onderzoek geeft aan dat hoe meer oxytocine je aanmaakt, hoe makkelijker het is om er nog meer aan te maken. Met andere woorden: als je aan de hand van onze happy hacks actief deze stofjes aanmaakt, wordt het steeds makkelijker om je goed te voelen.  

“Little miss Sunshine”, hofleverancier van kalmte, peace and flowers

-oftewel SEROTONINE-

is een belangrijk gelukshormoon dat een rechtstreekse invloed heeft op oa. onze stemming en humeur én op ons zelfvertrouwen. Je wil een tekort aan serotonine vermijden, want dit kan leiden tot slapeloosheid, negatieve stemming, onrust en zelfs depressieve gevoelens.  

“Dokter Flow”, de medicijnman.

Het vierde geluksstofje is ENDORFINE, een soort natuurlijke pijnstiller, die vooral geproduceerd wordt bij pijn en stress. Dit stofje werkt zodanig op de hersenen dat je pijn onderdrukt wordt, waardoor er weer meer ruimte is voor aangename gevoelens. Het zorgt ook voor een geluksgevoel, verhoogt onze weerstand en vermindert angst.

Soms kan je endorfinegehalte zodanig pieken dat het een euforisch gevoel geeft. Het is wat duurlopers ervaren tijdens denk een ‘runners’s high’. Of vrouwen tijdens de bevalling van hun kind. Heel gek -en handig!- dat ‘high’ gevoel tijdens de weeën 😉

Een endorfinedipje anderzijds zal je al gauw opmerken, doordat je je wat down voelt en vettig en zoet eten opzoekt. Dan droom je misschien van een bezoekje aan Willy Wonka’s Chocolate Factory. Niet gek, want Dokter Flow brengt maar al te graag wat donkere chocolade mee als hij op bezoek komt.

Maar hoe kan je nu je happy flow opkrikken? En dan liefst op een natuurlijke en gezonde manier? Zonder risico op een overdaad aan chocolade of een vervelende verslaving aan bijvoorbeeld  prikkels of schermpjes? 

HAPPY HACKS 
Dopamine boosten

Zet voor jezelf doelen, zowel op korte als op lange termijn  

Doelen stellen geeft het gevoel dat je nuttig bezig bent en ergens naartoe streeft. Het kan je ook bewuster maken van je verlangens en noden.

Welke activiteiten wil je de komende periode zeker doen?
Wat wil je de kinderen in je klas graag laten ontdekken?
Welke groep/klasactiviteit wil je naar toe werken?
Heb je zelf nood aan een weekendje me-time?
Wil je elke dag bewust een moment voorzien met je klas om even te evalueren? (misschien is de knikkerpot voor een betere klassfeer een goed idee?)
Wil je je klasinrichting anders aanpakken?

Maak dit alles concreet en visueel. Je kan dit voor jezelf doen, maar misschien heeft jouw klas ook leuke suggesties. Je kan nog versteld staan van de dingen waar ze mee op de proppen komen. 

Klaar? Go celebrate!

Gun jezelf ook een dikke pluim wanneer je doelen bereikt hebt, hoe groot of klein dan ook.

Maak bijvoorbeeld een lijstje waarbij je bepaalde taken of doelen kan gaan afvinken. Het is verrassend hoe belonend dit simpelweg afvinken al kan zijn. Je kan ook kleine ‘wins’ vieren en jezelf trakteren op iets leuks of lekkers als een lekker bad, je favoriete gerechtje, een dutje doen of een boek lezen op de middag,… Of misschien is je doel al een beloning op zich! 

Eet je happy

Ook voeding beïnvloedt je dopamine aanmaak en geluksgevoel. En je hoeft je niet tot chocolade te beperken 😉  Bepaalde voedingsstoffen zijn heel goed in het aanmaken van dopamine, zoals voeding rijk aan aminozuren en antioxidanten. Denk dan aan bijvoorbeeld bananen, aardbeien, vis, groene groenten, amandelen, avocado’s, bietjes, asperges, groene thee.  

Als je weet dat sommige stoffen als alcohol, suikers en cafeïne ook grote dopamineleveranciers zijn, dan snap je meteen hoe deze verslavend kunnen werken…

Beweeg je lijf

moeder dochter dans

Voldoende beweging en sporten is van algemeen belang, ook voor de aanmaak van dopamine. De mogelijkheden zijn uitgebreid! Alleen sporten of samen met de kinderen, dansen in je klas, een obstacle run in de schooltuin,… 

Mediteren (kan je leren!)

Mediteren helpt om je dopamine aanmaak op een natuurlijke manier te stimuleren, zoals blijkt uit een aantal studies. En je hoeft hiervoor heus niet urenlang in een lotus houding “aan niets” te denken. De focus leggen op je ademhaling en hier bewust met je aandacht zijn, helpt je al een heel eind!

Ook met kinderen kan je vlot én speels aan de slag gaan!

Oxytocine graag!

Lichamelijk contact

Knuffelen, kusjes geven, zachte aanrakingen, fijn lichaamscontact bij het spelen met de kinderen… werken goed om je oxytocinepeil te doen stijgen. Voor je lichaam en hersenen is het als een zacht dekentje waarin je gewikkeld wordt. En denk hierbij niet alleen aan partner, kinderen, vrienden en familie. Ook het knuffelen met en strelen van je huisdieren zijn heilzaam!

Lichaamsgerichte oefeningen en aanrakingen zijn voor kinderen belangrijk om meer bewust te worden van hun lichaam en zichzelf beter te leren kennen: wat vind ik fijn, wat vind ik niet fijn, wat geeft me rust? Kinderen (én volwassenen) met een groter lichaamsbewustzijn, gaan ook beter opmerken waar hun grenzen liggen, bijvoorbeeld bij stress, en wanneer ze over hun grenzen gaan.

A compliment a day keeps the doctor away

Ook lieve woorden, complimenten, aanmoedigende en troostende woorden werken als dekentjes vol geborgenheid, waar we ons goed bij voelen. Woorden zijn krachtige boodschappers van liefde en genegenheid. Het geeft het gevoel geliefd en gewaardeerd te zijn. Belangrijk voor jong en oud!

Mediteren

Denk jij dat mediteren een lege doos is verpakt als modefenomeen of veel te ‘zweverig’? Het effect op onze hersenen is ondertussen zeer grondig gedocumenteerd. Het stimuleert de aanmaak van verschillende happy stofjes, ook van oxytocine. Mediteren werkt ontspannend voor lichaam en geest. En wanneer we niet in een stressreactie of zogenaamde ‘vlucht-of-vechtsituatie’ zitten, dan is het nog eens zo makkelijk om oxytocine aan te maken. 

Een vleugje serotonine

Voeding

Serotonine wordt aangemaakt uit het aminozuur ‘tryptofaan’. En dit haal je uit voeding als bananen, bruine rijst, pure chocolade (‘hoera!’), sesamzaadjes. Vermijd zo veel mogelijk suikers en snelle koolhydraten, want deze werken tryptofaan tegen. Ook eiwitten en vitamine B6, te vinden in oa. peulvruchten, aardappelen, vis, eieren en vlees, helpt bij de productie van serotonine.

Uiteraard zal voeding alleen niet je geluksgevoel bepalen, maar gezonde voeding kan wel die extra radartjes in gang zetten.

Zoek de natuur en zonlicht op & beweeg

Bewegen en sporten zijn heel belangrijk om onze hormonen en neurotransmitters in balans te brengen. Doe dit in de buitenlucht en je hebt een dubbele win. Zonlicht beïnvloedt namelijk de aanmaak van vitamine D -een belangrijke factor in de aanmaak van dopamine- én van serotonine. Wandelen in de natuur, buiten spelen (of waarom niet: lesgeven?) met de kinderen, sporten in openlucht of koek en fruit buiten op de speelplaats verorberen. Probeer dagelijks naar buiten te gaan!

appelsien zon

Mediteren

We vinden het echt niet uit hoor,  maar ook bij dit gelukshormoon kan mediteren een flinke boost geven. Mediteren vermindert de stresshormonen en geeft een rustiger gevoel. Tijdens een meditatie kan je bovendien het rustgevende hormoon melatonine aanmaken, hetgeen belangrijk is bij een goede nachtrust. 

Endorfine 

Bewegen en sporten

Sporten kan best wat inspanning vragen, waarbij pijnprikkels worden doorgegeven aan onze hersenen. En deze prikkels zorgen dan weer voor de productie van endorfine. Echte endorfine boosters zijn oa. aerobic, hardlopen, joggen, fitness, fietsen, dansen, skiën, Zumba en zwemmen. Na het gezwoeg komt vaak de voldoening!

Hallo licht!

Zoek daglicht op, want ultraviolette straling heeft een positieve invloed op de aanmaak van endorfines. Dus leg even alles aan de kant, en laat de zonnestralen -met de nodige UV bescherming- stralen op je snoet.

Een lach én een traan

Lachen doet de aanmaak van endorfines toenemen. Dus trek die mondhoeken omhoog. Kijk een leuke film met de klas, wie trekt de moppenbroek of grappenjas aan en doet een moppenronde? Het klinkt misschien verrassend, maar ook huilen doet de aanmaak van endorfines toenemen. Ook al zal je wellicht liever lachen dan huilen, een huilbui kan erg opluchtend zijn.

En jaaaa…. mediteren! 

Je zag het misschien al aankomen: ook mediteren hoort in dit lijstje! Bij diepe ontspanning en ademhalingsoefeningen waarbij je met je aandacht bij je adem blijft, geef je alle kansen aan je lichaam om endorfines aan te maken.

Op zoek naar meer E.H.B.O.?

3 redenen om je in te schrijven

1. Je ontvangt als eerste nieuwe tips, inspiratie en aanbiedingen in je mailbox
2. Het e-boek ‘9 manieren om je klas stil te krijgen zonder je stem te verheffen’ – CADEAU
3. Een ontspanningsoefening, voor jezelf én de kind(eren) – CADEAU