5 manieren voor een stille klas square

Het kan soms ontmoedigend zijn. Je hoort jezelf letterlijk niet meer denken en de klas heeft overal oog voor, behalve voor jou…

Tijdens de opleidingen proberen we ze graag uit op de leerkrachten: technieken om de groep tot stilte te krijgen zonder te moeten beginnen roepen. Ik verhef mijn stem echt niet graag.

Als enige opboksen tegen de decibels die een groep van 30 mensen kan voortbrengen is een onbegonnen zaak en vooral slecht voor mijn stembanden. Het geeft me ook geen goed gevoel…

We hebben er al vaak gesprekken over gehad in de scholen waar we komen. Blijkt dat dit voor jou als leerkracht voor de klas niet anders is.

Daarom hier de technieken die we al uitprobeerden of aan het werk hebben gezien! Sommigen zijn spaarzaam te gebruiken, anderen kan je routinematig inplannen.

1. De klaspop vraagt stilte…

Ideaal bij de kleuters. Maak een bordje voor de klaspop met een tekstballonnetje waarop ‘Sssjjjjttttt’ geschreven staat Dit is iets wat je best inleidt en op een speelse manier eerst met hen inoefent. Het is belangrijk dat ze beseffen wat je van hen verwacht als je het bord opsteekt.

Keer de rollen ook eens om bij het oefenen. Geef één van je kleuters de klaspop met bordje, ga tussen de groep zitten en begin uitvoerig te kletsen tot de kleuter in kwestie het bord opsteekt. Ga dan heel ostentatief doen wat je van hen vraagt: mooi rechtop zitten of naar de klascirkel komen of (vul zelf maar in) én vooral…. zwijgen….

Deze pas je best routinematig toe.

2. Wie mij hoort, raakt zijn…

Deze manier verbaast menig leerkracht wanneer we ze toepassen tijdens een opleiding. We kregen er al groepen tot 45 mensen (volwassenen! en luidruchtige ook nog!) binnen de minuut mee stil.

Vang de blik van één kind en begin op lijzige toon, met een normaal stemgeluid te zeggen: ‘Wie mij hoort raakt zijn neus aan – Wie mij hoort raakt zijn kin aan – Wie mij hoort raakt zijn oor (buik, knie, elleboog, enz.) aan.

Gaandeweg horen steeds meer kinderen jou en voeren ze het gevraagde uit. Ze beginnen de buur aan te stoten om de aandacht naar jou te trekken mocht die jou niet horen.

De kans is groot dat er toch nog ergens een paar zijn die lustig verder babbelen en écht niet doorhebben wat er aan de hand is. Het is me zelfs al overkomen dat ik iemand recht in de ogen keek terwijl ik de instructies gaf en die bleef onverstoord verder praten…. Maar plots realiseren ze zich dan toch – met bijpassend licht geschrokken blik – wat er precies gezegd wordt…

Hoe sluit je af? Wij zouden Relax in de Klas in de klas niet zijn natuurlijk als het niet om ademhaling zou draaien 😉 – dus passen we dat ook hier toe. Laat iedereen eindigen met het volgende (en doe dan zelf ook mee): “Wie mij hoort legt één hand op de buik, daarna de andere hand. Sluit de ogen. Adem diep in… en weer uit… In…. En uit… In… en uit….’.

Laat je stem een beetje wegsterven, geniet van de paar seconden stilte en zeg dan simpelweg dankjewel en ga weer verder met je leerstof alsof er niets gebeurd is. Dit is er eentje dat je best niet té vaak toepast.

3. Jezelf onderbreken met stilte…

Ik denk dat ikzelf hier nog de meeste moeite mee heb: wanneer ik iets aan het uitleggen ben en de groep begint onder elkaar commentaren te geven. Het geroezemoes stijgt, terwijl jijzelf nog steeds je verhaal probeert te brengen…

Luider praten helpt niet…. Of vraagt te veel van jou en jouw stem… Want zeg nu zelf: wie heeft zin om de ganse dag te lopen champetteren? Dat geeft trouwens ook een verkeerd signaal: je vraagt hen om stil te zijn, terwijl je zelf je stem verheft!

Wanneer ik in een dergelijke situatie verzeild raak, onderbreek ik mezelf in het midden van een zin en kijk de ‘rustverstoorders’ direct (maar wel vriendelijk) aan.

Het kan soms wel even duren voor ze het doorhebben… Duurt het te lang, dan vraag ik of ze willen delen met de groep…

Je ziet ook hier soms dat de rest van de groep de babbelaars tot de orde roept. Vaak door hen aan te stoten of zelfs hun naam te zeggen…

Weer, ‘dankjewel’ en gewoon verder gaan met waarmee je bezig was.

4. Leerkracht zegt… kinderen antwoorden

Zeker oudere kinderen vinden deze leuk. Wel eentje om in te oefenen zodat ze weten wat er van hen verwacht wordt.

– Leerkracht zegt ‘Holy’ – de kinderen antwoorden ‘Macaroni’
– Leerkracht zegt ‘1, 2, 3 – ogen naar mij’ – de kinderen antwoorden ‘1, 2, 3 – ogen naar jou’
– Leerkracht zegt ‘Een beetje minder hé vlinder’ – de kinderen antwoorden ‘inderdaad piraat!’
– Enz

Pik dingen uit hun cultuur! Stopwoordjes of een zin uit een liedje dat op dat moment in is en ze steeds herhalen bvb. Zo sluit je aan op hun leefwereld. Mogelijks hebben ze zelf voorstellen!

5. Stiltespray

Bij de kleinsten kan ‘stiltespray’ helpen… een plantenspuit op nevelstand zetten, een paar druppels lavendelolie erin met wat water.

Ritueel schudden om de etherische olie te mengen met water geeft hen al aan wat er gaat komen. Dan een paar keer in het rond spuiten…. Stilte… (magisch 😉 )

Deze wil je ook inoefenen en routinematig toepassen…

Het spreekt voor zich dat wat voor één iemand werkt niet noodzakelijk voor een ander werkt. Probeer dus een beetje uit. In sommige gevallen kan het een goede zaak zijn dat je steeds andere strategieën toepast, maar sommige klassen houden van routine…

Welke tips werken voor jou? Wat werkt goed in jouw klas?
Zin in meer?

We hebben een e-boek met wel 9 (negen!) manieren om je klas stil te krijgen 😉 – bezorg ons je mailadres hieronder en dan krijg je het per kerende toegestuurd!

Op zoek naar meer E.H.B.O.?

3 redenen om je in te schrijven

1. Je ontvangt als eerste nieuwe tips, inspiratie en aanbiedingen in je mailbox
2. Het e-boek ‘9 manieren om je klas stil te krijgen zonder je stem te verheffen’ – CADEAU
3. Een ontspanningsoefening, voor jezelf én de kind(eren) – CADEAU