Daar zit ik dan: ik heb me twee dagen teruggetrokken samen met een groep mensen om aan de inhoud van onze website en Facebook-pagina te werken. Met 11 anderen hebben we allemaal hetzelfde doel voor ogen: dat wat we op beeldscherm aanbieden aan ons publiek zo pertinent mogelijk te maken.

Ik blijf het niet zo’n evidente vinden: in een volledig nieuwe omgeving met nieuwe mensen kennismaken.  Het zorgt voor best wat ongemak in lijf en hoofd: “Ga ik wel aansluiting vinden bij de andere aanwezigen? Ga ik mijn doelstellingen bereiken?” Meerdere scenario’s spelen zich op ettelijke seconden in mijn hoofd af…

Nu het nieuwe schooljaar voor de deur staat is dat voor jou als leerkracht niet veel anders.

 • Je krijgt een hele nieuwe groep in je klas…
 • Misschien sta je zelfs in een nieuwe school…
 • Of ga je lesgeven in een ander leerjaar…
 • Ga je voor het eerst co-teachen…
 • Mag je techniek gaan introduceren bij de kleuters…
 • Of de zorg op je nemen bij de lagere schoolkinderen…
 • En in het mindere geval heb je nog geen jobzekerheid (wat we je niet toewensen…)

We kijken vaak met verwachting uit naar nieuwe situaties. Onmiskenbaar zorgt het ook voor druk. Druk dat er voor kan zorgen dat je het gevoel krijgt de bal mis te slaan.

Stress is een echte dooddoener als het gaat over met zelfvertrouwen en succesvol in je klas staan. Iedereen ervaart stress ook op een hele andere manier.

Het goede nieuws is dat er best wel wat technieken zijn waar jij zelf mee aan de slag kan.

1. Kijk met een frisse blik naar een bekende situatie

Laat alles los wat je denkt te weten. Sofie, leerkracht in een vierde leerjaar, vertelde me dat ze het totaal niet zag zitten om op 1 september terug voor de klas te staan. Ze ‘wist’ welke kinderen in haar klas zouden zitten. Ze had de laatste weken van haar vakantie doorgebracht met zich daarover zorgen te maken, was bereid om vooraf al de handschoen in de ring te werpen….

WJD 60000 iedereen zent blog leerkrachten

Het probleem situeert zich hier op 2 vlakken:

Het rondjes lopen in haar hoofd heeft haar vakantie verpest. Dat is gewoon jammer! Dat constante denken in ons hoofd maakt een situatie die nog moet komen er écht niet beter op. Wil dat zeggen dat je je niet mag voorbereiden? Neen. Maar er is een verschil:

 • een gedachte in je hoofd binnenlaten en die bij wijze van spreken uitnodigen voor een thee-met-een-koekje voor een ellenlange conversatie

OF

 • vanuit een positieve mindset mogelijke oplossingen voor uitdagingen bedenken, op papier zetten en aftoetsen met een collega bvb.

De kans is groot dat die kinderen niet de kans krijgen die ze nodig hebben om zich anders te gedragen in de klas. Het risico is dat haar angst net zal bewerkstelligen waar ze bang voor is – de self-fulfilling prophecy.

Hoe kan zo’n frisse blik jou dan helpen?

Observeer en benader elke situatie die zich aanbiedt, elk kind, collega waar je mee in contact komt, vanuit het idee dat je die helemaal niet kent, met een schone lei. We functioneren zo vaak op automatische piloot dat bepaalde zaken ons helemaal niet meer opvallen.

Wanneer heb je nog eens echt rond je gekeken op je dagelijkse weg naar huis? Kan je zeggen welke kleur de ogen van een ver familielid of kennis heeft? De kleine dingen vallen ons vaak niet meer op. Gun het jezelf én de andere om er contact mee te maken. Kijk er als een beginner naar.

Wanneer we met kinderen werken laten we hen deze oefening doen door zich voor te stellen dat ze ruimtemannetjes zijn die totaal geen idee hebben van hoe onze planeet er uit ziet. Iets als een appel proeven wordt dan een hele ontdekking!

Hoe zou deze aanpak Sofie kunnen helpen?

Heel veel speelt zich hier in het onderbewuste af natuurlijk. Door met die frisse blik met de kinderen kennis te maken, een nieuwe start te nemen, voelen die kinderen zich niet in het ‘lastige’ hokje geduwd. Het zal misschien wel even duren voor zo’n kind er vertrouwen in krijgt dat de volwassene hem of haar wel degelijk ànders ziet. Zo’n kind zal de grenzen hoogstwaarschijnlijk aftasten. Als volwassene stevig in onze schoenen blijven staan en het ingeslagen pad blijven bewandelen is dan de uitdaging.

Wat ons naadloos bij de tweede tip brengt:

2. Start je dag met de intentie om kalm te blijven

Het lijkt te simpel om waar te zijn, maar beslis om je cool te bewaren. Neem die paar minuten voor je (les)dag van start gaat om jezelf voor te nemen die dag rustig te blijven, je niet te laten meeslepen door je emoties, je stem niet te verheffen…

Gebeurt het toch, niet te streng met jezelf zijn, gewoon blijven proberen, zoals steeds: oefening baart kunst! Een neveneffect is dat als jij, als leerkracht, rustig blijft en met rustige stem praat, kinderen ook minder geneigd zullen zijn hun stem te verheffen.

Dus: sluit even die klasdeur, en je ogen, adem een paar keer diep in en uit en beslis: ‘vandaag blijf ik kalm’…

3. Pick your battles…

Waar wil je voor vechten?

Hoeveel nut heeft het om je te verzetten:

 • Tegen administratieve regels en andere regelgeving?
 • Leerplannen, methodieken of ontwikkelingsdoelen en eindtermen?
 • De manier waarop ons onderwijs georganiseerd is?
 • Corona-maatregelen die om de haverklap veranderen?
 • Vul gerust zelf verder aan…

Waarom zou je jezelf dit aandoen? Accepteer de dingen die je toch niet kan veranderen. Verspil er geen kostbare energie aan, maar focus daarentegen je aandacht op hoe je het kan doen werken voor JOU.

aanvaarden veranderen iedereen zent blogHet is gewoon ongezonde zelfkastijding om mentaal bezig te blijven met dingen waar je niets aan kan veranderen.

Kan je er geen vrede mee vinden, dan moet je misschien eerder nadenken over een rol op de barricades in plaats van in een klas ☺

Het is zo goed als onmogelijk om (een) efficiënt(e leerkracht) te zijn als je onder de stress zit.

Je geduld is minder groot, je reacties zijn overtrokken en vaak niet proportioneel, je aandacht verslapt, je algemene gezondheid lijdt er onder.

De kans is zelfs groot dat je dat ongeduld en die negatieve energie gewoon doorgeeft naar de mensen rond jou, waardoor iedereen in een negatieve spiraal terecht komt.

Zorg dus in eerste instantie voor jezelf…

PS: Net als jij staan ook de kinderen voor een heel pak nieuwigheden aan het begin van zo’n schooljaar. Zij ervaren net als jij stress… zacht zijn voor jezelf en ook zacht zijn voor hen dus…

LONG GRATIS WEBINAR
Registreren>>

Op zoek naar meer E.H.B.O.?

3 redenen om je in te schrijven

1. Je ontvangt als eerste nieuwe tips, inspiratie en aanbiedingen in je mailbox
2. Het e-boek ‘9 manieren om je klas stil te krijgen zonder je stem te verheffen’ – CADEAU
3. Een ontspanningsoefening, voor jezelf én de kind(eren) – CADEAU