Het verdict viel donderdag: geen lessen meer tot de paasvakantie omwille van het coronavirus. Naar school gaan mag alleen wanneer je écht geen opvang voor de kinderen kan organiseren. Het is slechts één van de maatregelen die een grote impact hebben op ons dagelijks leven. 

Individuele verantwoordelijkheid opnemen, even doorbijten om ergere spreiding te voorkomen. Om onszelf en anderen niet onnodig of onbezonnen bloot te stellen aan risico’s. Om de zorgsector niet nog meer onder druk te zetten. 

Maar de realiteit is er: Vijf weken, 35 dagen, 840 uren,… “Het is meer dan een halve zomervakantie!”, hoor je ouders al zeggen. Hoe kan je kinderen in godsnaam zo lang ‘entertainen’, hoe bewaar je de rust thuis, hoe jezelf behoeden tegen een in de hoogte springende stressmeter? Dit alles misschien zelfs in een context waarbij je als ouder ook nog eens thuiswerkt. 

Iedereen ZENt serveert eigen tips, waarbij we een positieve twist geven aan deze uitdagende periode en uitgaan van mogelijkheden. Mogelijkheden om –binnen alle gekte en drukte van onze huidige maatschappij- ook eens op die pauzeknop te kunnen drukken en tot rust te komen, mogelijkheden om met onszelf en met onze kinderen nog eens echt in verbinding te gaan.  Daar krijgen we nu vijf weken, 35 dagen, 840 uren volop de tijd voor…

C-O-R-O-N-A tips voor corona dips! 

Cool & the gang. Volledig in vakantiemodus gaan is wellicht niet mogelijk, én eigenlijk niet ideaal voor de kinderen. Behoud een duidelijke dagstructuur en voorspelbaarheid. Ouders (en kinderen) zullen ook thuis nog werk moeten verrichten. Maar jullie kunnen misschien wel je dagritme op een ‘chillaxere’ modus zetten. Minder gejaag om iedereen ‘s ochtends klaar te stomen, meer tijd om samen gezellig aan de ontbijttafel te zitten. Plan samen pauzes is: speel een spel, ga even naar buiten of sla een babbeltje. 

Oooo nu heb ik eindelijk eens tijd voor…  Plan de komende weken leuke dingen die anders steeds op het ‘vergeten’ of ‘ik heb het te druk’ lijstje belanden.  Bijvoorbeeld: Speel dat ene gezelschapsspel eens samen, kleef eindelijk eens die babyfoto’s in het album, stel samen online een fotoboek op van jullie vakanties,…

Rust in je huis = rust in je hoofd. Wist je dat je potje van stress ook mee vol kan lopen door kleine dingen en dagdagelijkse prikkels als rommel in huis, piepende deuren, muren die vol briefjes plakken, enz. Wel: tijd om deze aan te pakken! Sorteer samen met de kinderen hun speelgoed of kledij, pak samen die piepende deuren aan of pomp die fietsbanden op, bekijk samen nog eens al die rondslingerende kunstwerkjes en selecteer er om in de ‘box of fame’ te bewaren. Je kan zeker en vast nog een lijstje opstellen. Kinderen voelen zich graag betrokken, willen ook een verschil maken! Laat je perfectionisme varen en maak er samen het beste van.

Ooit wil ik…. Maak een lijstje met dingen die jullie zeker dit jaar (nog) eens willen doen, hoe klein (of hoe groot) dan ook. Met een hond van het asiel gaan wandelen, leren surfen, een uitstapje naar het Atomium, reizen naar Hawaï. Het zal wellicht niet altijd realistisch zijn, maar ach, dromen mag!

Natuur, natuurlijk! Trek er op uit in de natuur voor een wandeling of fietstochtje. Het bos, langs de waterwegen, de kust,… het zijn fantastische plekken om rust op te zoeken én waar je gemakkelijk afstand van anderen kan bewaren. Of duik je eigen tuin in: Welke kleine beestjes leven er allemaal tussen het gras? Of betrek je kind bij de eerste onderhoudsklusjes in de tuin. De weersvoorspellingen zien er alvast veelbelovend uit. 

Allo allo digitaal. In tijden van de digitale wereld: ga digitaal! Voelen jij of je kind zich wat afgezonderd of slaat verveling toe? Wil je graag de grootouders entertainen? Speel spelletjes via Skype of Facetime met de grootouders, vriendjes, vriendinnetjes, enz.  Onze suggesties: 

    • “Ik zie ik zie wat jij niet ziet” : wat zien jullie binnen het kader van het beeldscherm? 
    • “Rarara wie ben ik”: raad het personage/dier dat op je voorhoofd op een post-it plakt. Je zal hier wel even inventief moeten zijn: Je hebt thuis iemand nodig om een personage te selecteren. En hou het beeld van jezelf klein genoeg op scherm of doe een blinddoek om zodat je je post-it niet kan aflezen!
    • Dierentrein: som dieren op, steeds beginnend met de laatste letter van het laatst opgesomde dier. 
    • Uitbeeldspelletjes: ook deze kan je perfect digitaal spelen. 

Wij hebben nog meer tips en inspiratie voor je klaar staan om het GE-ZEN-NIG te maken met de kinderen: 

Via het Instagram TV kanaal van Iedereen ZENt: elke weekdag tot de paasvakantie geven we een tip van de dag! Ga naar onze Insta-pagina – klik er op het InstaTV-icoontje en klik op volgen.
We sturen de filmpjes ook door naar onze Facebook-pagina

Graag 21 tips om samen thuis te zennen de komende periode?

Coronatips voor corona dips