Wat is ‘zennen’? 

Ikzelf gebruik het woord ‘zennen’ steeds vaker. En misschien vraag jij je wel af: ‘waar heeft ze het eigenlijk over?’ Want toegegeven, het werkwoord ‘zennen’ bestaat officieel niet, sla er de Dikke Van Dale maar eens op na. Mijn autocorrect heeft het er ook zeer moeilijk mee: ‘zennen’ verbetert hij steevast naar kennen of zonnen…

Van zen….

Zen. Misschien roept dat woord een instant rustig en fijn gevoel bij je op.
Of misschien komen de nekharen meteen overeind te staan!
Wanneer ik ‘zen’ uitspreek in de buurt van mijn zoon, gaat hij grappend meteen de vingertoppen in de juiste ‘yoga’ positie houden, de ogen sluiten en een halve lotushouding aannemen. 

In de gesprekken die ik tot nu toe met ouders mocht hebben rond Iedereen Zent, werd snel duidelijk dat het woord ‘zen’ heel wat verschillende dingen oproept:

 • Rust
 • Ontspanning
 • In balans met jezelf en de omgeving
 • Stilte en stilzitten
 • Boeddhisme en tempels
 • … (je mag zelf aanvullen 😉 )

Sommigen zien het als iets zweverigs en voelen al meteen wat irritatie opborrelen bij het woord zen, wegens overmatig gebruik en iets waar je ‘moet’ naar streven als je het nog niet zou zijn…. Niets mis mee hoor. Wie ben ik om te oordelen over wat een woord al dan niet oproept!

… naar zennen!

Hoe zie ik zennen dan? Wel! Met een druk gezin en vele bordjes in de lucht te houden, is dat zeker niet iets passiefs met alleen focus op rust en stilte, integendeel! Zennen kan ook iets heel actiefs zijn…

Wat ‘doe’ je dan wanneer je zent? Eigenlijk is het vrij eenvoudig: je hebt aandacht voor het moment en je merkt je op hoe je je voelt. Dat kan over-the-top-gelukkig is, of net een paar niveau’s lager. Je ervaart de situatie zoals ze is, met alle blutsen en builen, met alle lachjes en traantjes. Zennen kan verwijzen naar ‘zijn’, maar ook naar iets wat je ‘doet’.  Alles wat je doet kan je immers op een zenmanier ervaren,  zolang je je er van bewust bent dat je ‘het’ ervaart, wat ‘het’ dan ook mag zijn:

 • Bewust genieten van de geur en warmte van een heerlijke tas thee? Zennen!
 • Alle kriebels in je buik voelen op de achtbaan? Zennen!
 • In een kramp liggen van het lachen met die ene goede vriend of vriendin, waarbij de hele wereld rondom jullie niet leek te bestaan?  Zennen!
 • Je kind feilloos aanvoelen tijdens dat moeilijke gesprek? Zennen!
 • Of het gevoel dat je krijgt wanneer je maar één blik moet uitwisselen met je partner om te weten wat die bedoelt? Zennen!
 • Je tranen even de vrije loop laten omdat het gewoon even allemaal te veel is en je jezelf toelaat dat het ok is dat het even niet ok is? Zennen!
 • Een pyjama-dag met je kinderen op een regenachtige dag waarbij de boel een boeltje mag blijven? Zennen…

Samen, of alleen,  zennen kan altijd en overal. En dat hoeft echt niet te betekenen dat iedereen het altijd met elkaar eens is, maar wel dat er een gevoel van verbondenheid en samen zijn overheerst.

Zennen kan ook een staat van handelen zijn. Alles wat je doet gaat dan als vanzelf, als in een flow zonder veel sturing van jezelf.  Je denken, voelen en doen staan op dezelfde lijn.

Ik zou nog kunnen doorgaan met het geven van allerlei voorbeelden,  maar ik denk dat ik de essentie van zennen nu wel heb meegegeven 🙂 – en dus daag ik je graag even uit nu: hoe wil jij NU graag even zennen? (Ga dat dan ook even doen…).

Oh ja! Voor ik het vergeet! Oproep aan de geachte Dikke Van Dale, hieronder vind je alvast onze samenvattende definitie: 

Zen•nen (zente; heeft gezent)

werkw., een staat van bewust aanwezig zijn of handelen. Zennen kan op je eentje, maar zeker ook samen met anderen om je heen. In het moment in verbinding staan met jezelf (je gedachten, je gevoelens, je lichaam), met anderen, met je omgeving. 

Op zoek naar meer zenspiratie?

3 redenen om je in te schrijven

1. Je ontvangt als eerste nieuwe tips, inspiratie en aanbiedingen in je mailbox
2. Het e-boek ’21 ideetjes om deze vakantie samen te zennen’ – CADEAU
3. Een ontspanningsoefening, voor jezelf én je kind(eren) – CADEAU