5tips eerste schooldag 2-min

5 tips om alle prikkels, spanning en stress van de eerste schooldagen af te schudden

Die eerste schooldagen…. Vaak zijn ze al meteen synoniem van een overdosis prikkels, en daarmee gepaard gaand: spanning en stress… Nieuwe klas, nieuwe juf of meester, misschien zelfs een hele nieuwe school!

En als mama sta ik die eerste paar dagen toch ook altijd met wat spanning aan de schoolpoort. Komen ze met een lachend gezichtje naar buiten of krijg ik al een donderwolk te zien? Uiteindelijk wil ik gewoon graag dat zij graag gaan 🙂

Dat moment van terug thuis komen na die eerste schooldag(en) pak ik dus liefst met een beetje zorg aan. Ik geef jou mijn tips om dat geprikkel, gespan en gestress af te schudden:

  1. Ik begin graag met een praatje: laat je kind voldoende vertellen en ventileren na school en maak hier bewust tijd voor bv. bij thuiskomst, tijdens het eten of voor het slapengaan. Dit kan voor je kind al heel wat betekenen om voldoende te ontladen. Ga hierbij niet in ‘ondervrager modus’, lieve ouders 🙂 – en probeer eerder open vragen te stellen ipv vragen die enkel met ja of nee kunnen beantwoord worden. Let er op dat een spervuur van vragen spanning kan verhogen. Sommige kinderen willen thuis net niet meer aan school denken. Dus stem je af op het ritme en noden van je kind. En krijg je niet de info die je zo graag wil horen, dan kan je nog steeds eens langsgaan bij de leerkracht.

  2. Een extraatje : waarom niet je kind wat extra in de watten leggen na een spannende eerste schooldag? Wij zijn hier nogal zoetbeekjes, dus hun favoriete dessertje gaat er altijd in. Misschien past een extra verhaaltje voor het slapengaan beter bij jou gezin. Hoe dan ook: voeg een fijne herinnering toe aan de dag! Misschien kan het zelfs een traditie worden in jullie gezin?
  3. Samen zennen (of wat had je gedacht?). Laat de schooltassen nog even aan kant en las eerst een momentje van samen zijn in: dat werkt bijzonder ontspannend. Samen in de zetel liggen, een massage van de voetjes, samen een boekje lezen, een gezelschapsspelletje, een extra dikke knuffel,… En wie weet komt dat praatje over de eerste schooldag dan wel vanzelf!
  4. Voldoende slaap: ja, een beetje een dooddoener, maar laat je kind voldoende slapen. Probeer opnieuw een duidelijk ritme te krijgen en pas het slaapuur aan indien nodig. Door te weinig slaap en rust krijg je al gauw vermoeide en prikkelbare kinderen (en ouders 😉 ). Kan je zoon- of dochterlief moeilijk de slaap vatten? Probeer dan zeker zelf rustig te blijven. Het spanningsniveau bij je kind kan anders nog meer gaan stijgen. Een verhaaltje, een massage, concentreren op de buikademhaling (bv met knuffel op de buik) of denken aan een fijn droomplekje zijn een aantal dingen die kunnen helpen om je kind meer in een ‘relax’ en dus ‘slaap modus’ te krijgen.
  5. Wees lief voor jezelf! Lieve ouders, zorg ook goed voor jezelf. Neem voldoende ontspanning na bedtijd van de kinderen. En kruip zelf ook op tijd onder de wol. Wanneer onze batterijen voldoende zijn opgeladen, zijn we immers beter gewapend tegen die momentjes waarop onze kinderen het moeilijk hebben.

Welke tips kunnen jullie nog delen? 

Op zoek naar meer zenspiratie?

3 redenen om je in te schrijven

1. Je ontvangt als eerste nieuwe tips, inspiratie en aanbiedingen in je mailbox
2. Het e-boek ’21 ideetjes om deze vakantie samen te zennen’ – CADEAU
3. Een ontspanningsoefening, voor jezelf én je kind(eren) – CADEAU