Over-haasten en onthaasten

Hoe vaak hoor ik ouders (inclusief mezelf) wel niet zeggen: “Mijn kinderen kunnen soms zoooo treuzelen, terwijl ik net duidelijk maak dat ze er wat vaart moeten achter zetten.  Alsof ze met opzet in slak-modus gaan?”. Voorbeelden zijn haast oneindig: bij de ochtendroutine op een schooldag, bij het knopen van de veters, bij het poetsen van de tanden, bij het oversteken van de straat, bij het kiezen van een boek in de winkel, enz. enz. Ze lijken op die momenten niet te (willen?) begrijpen dat wij, hun liefhebbende ouders, ook een agenda inclusief lange takenlijst af te werken hebben… 

Maar wat als we dit even van op een afstand bekijken, wat zegt ons dit dan? Ik krijg dan een beeld voor me, van allemaal slakjes die rustig op eigen tempo de wereld aan het verkennen zijn. Geen enkele rush is te bespeuren. Ze gaan hun wegje en genieten van wat er op hun pad komt. De geur van een bloem, ijverige mieren, wat plonsen in een regenplasje, noem maar op. Eigenlijk heel mooi om te zien. Maar dan heb je daar ineens ouders… Juffen en meesters… Volwassenen… Die voorzien die slakjes van grootse motoren onder hun lijfje, turbomotoren, opdat er toch wat meer snelheid in zou komen. Hoe onnatuurlijk is dat? Ok, veel beeldspraak. Maar: you get my point?

ratrace of slakmodus-min

Dus misschien moeten we de rollen ook even omkeren en in de schoenen van onze kinderen gaan staan? Wat ervaren ze allemaal? Wat zien ze, wat horen ze, wat voelen ze,…. Zoveel nieuwe indrukken en misschien zelfs gevoelens, die ze op hun tempo een plaatsje geven. Kinderen zijn vaak nog zo onbevangen dat ze in veel dingen de schoonheid kunnen zien. Dat hebben we als volwassenen vaak wel een beetje verloren.

Veel ouders zijn zich goed bewust van de ratrace van het dagelijkse leven, van de impact op onszelf én op onze kinderen. Vaak willen we onze oogappels hier net het liefst van behoeden.  Er is nood aan ‘onthaasten’ klinkt het dan. Sommigen passen hun hele levensstijl aan om meer rust en balans in het gezin te krijgen. Anderen zoeken bewust wat evenwicht in de kleine momentjes: tijdens het weekend, een fijn momentje samen voor het slapengaan, hand in hand lopen tijdens een wandeling, een gezinsgesprekje bij het avondeten,… En er zijn ook ouders die -ongewild- vastgelopen zijn in die ratrace en niet goed meer weten hoe er uit te geraken. 

Misschien moeten we die turbomotor even van onder onze poep halen en mee in slak-modus gaan? Even in het tempo van onze kinderen gaan staan, even samen kijken én genieten van die mierenparade, samen zoeken naar welke verborgen schatten er in de wolken zitten, de grootste bel proberen blazen of een dansje in de winkel doen. Deze momenten zijn eigenlijk van onschatbare waarde, voor alle ratjes en slakjes onder ons! 

Ideetjes in je mailbox voor dergelijke fijne momentjes samen? We hebben er 21 klaarstaan:

Ratrace of slakmodus? Wat (ver)kiezen onze kinderen? En wat (ver)kiezen wij (voor onze kinderen)?

Op zoek naar meer zenspiratie?

3 redenen om je in te schrijven

1. Je ontvangt als eerste nieuwe tips, inspiratie en aanbiedingen in je mailbox
2. Het e-boek ’21 ideetjes om deze vakantie samen te zennen’ – CADEAU
3. Een ontspanningsoefening, voor jezelf én je kind(eren) – CADEAU