Ken je ze, de zogenaamde ‘fidget toys’ of letterlijk vertaald: friemelspeeltjes? Als je een kind of jongere in huis hebt rondlopen, acht ik de kans zeer groot. Ze bestaan in alle vormen, formaten, kleuren en texturen.

fidget spinner

Mijn dochter is verzot op deze speeltjes “want mama, dat is zo satisfying” (haar woorden…). Squichies, fidget spinners, zelfgemaakt slijm, stressballen, simple dimples, tangles, pop-it-fidget,… You name it. They know (and love!) it.

En tiktok-filmpjes voeden natuurlijk ook die populariteit. Jammer voor mijn dochter ben ik wat hype-bestendiger én bovendien heb ik een “wees-zuinig-met-plastic-verbruik-motto”. Dat wil niet zeggen dat ze niets van deze speeltjes heeft, hoor 😉

Is het nu ook echt “anti-stress speelgoed” zoals het vaak gepromoot wordt?

Dat moeten we wat genuanceerd bekijken. Deze speeltjes kunnen ondersteunend zijn bij kinderen die veel spanning en stress ervaren, maar verwacht niet dat het een wondermiddel is.

In het leren omgaan met stress is het namelijk belangrijk dat kinderen onder meer leren begrijpen wat hen stress geeft, leren opmerken wat ze ervaren, dat ze hun lichaamssignalen beter leren begrijpen. Een onrustig gevoel in de benen en handen? Weeral die buikpijnen of hoofdpijn? Zou het kunnen dat ik me gespannen voel om iets? Dit onder woorden brengen en kunnen uiten is minstens evenzeer een belangrijk leerproces.

Kortom: de speeltjes nemen de stressoren niet weg of leren niet hoe je je gevoelens kan begrijpen en uiten.

En wat brengt dan weer rust?

Fidget toys of ander sensorisch speelgoed kunnen wel bijdragen in het tot rust komen bij stress en overprikkeling. De focus ligt op de zintuiglijke ervaring met het speelgoed, het voelen, het zien, waardoor je meer in het hier en nu bezig bent. Dat maakt dat allerlei (pieker)gedachten en zorgen even on hold worden gezet. Het kan aldus de focus herleggen en meer rust brengen bij onrust.

Bij bepaalde kinderen stapelen spanning en prikkels zich op in het lichaam of ze ervaren gemakkelijk een motorische onrust. Ze hebben dan de neiging om te friemelen, nagels te bijten, onrustig met de handen te bewegen, te knijpen, of met andere repetitieve bewegingen bezig te zijn. Sensorisch ‘friemel’-speelgoed kan ook die ervaring bieden of als ‘bliksemafleider’ dienen, waarbij lichamelijke spanning wordt gekanaliseerd.

Er zijn ook kinderen die extra prikkels opzoeken en hierdoor gemakkelijk friemelen, omdat ze onderprikkeld zijn. Maar hier zitten we in het verhaal van zintuiglijke prikkelverwerking en specifieke noden hieromtrent. Dat brengt ons in deze blogpost te ver weg.

Kunnen fidget toys rustgevend werken bij jouw kind? Dat kan, met de nadruk op kàn. Want wat voor het ene kind werkt, werkt daarom niet bij het andere. Belangrijk is om samen te zoeken naar verschillende mogelijkheden die rust bieden, tools die je kind kan inzetten zonder daarom steeds terug te hoeven vallen op bepaalde voorwerpen of andere personen.

Is het nu extra populair tijdens deze covidtijden omdat er bij kinderen en jongeren meer stress aanwezig is?

Bepaalde kinderen en jongeren ervaren zeker meer stress naar aanleiding van de corona-pandemie. Er zijn gezinnen waar de ketel flink onder druk staat bv. omwille van financiële onzekerheden of andere spanningen. Maar ook verminderde sociale contacten met familie en naasten of het wegvallen van hobby’s en andere uitlaatkleppen kunnen stressverhogend zijn.

En dan zoeken kinderen en jongeren wel eens andere uitlaatkleppen of dingen om zich mee bezig te houden, bv met fidget toys of andere dingen die ze online zien verschijnen. Mogelijk heeft het COVID-beestje mee het succes gevoed…

Maar ik vermoed dat het zelfs zonder corona-pandemie ook een hype was geweest. Denk maar aan ander speelgoed als touwtjes knopen, slijm maken, squishy’s etc. Die hypes waren er voordien ook al. Het spreekt vele kinderen sowieso aan, met of zonder stress.

Je vindt in de benaming het woord ‘toys’ terug – laat fidget toys dus vooral speelgoed zijn en plaats het minder onder de noemer “anti-stress middel”. Biedt het jouw kind rust wanneer nodig? Fijn om horen. Maar wellicht zijn er nog andere tools in het gereedschapskistje van je kind nodig bij het leren omgaan met stress, overprikkeling of lastige gevoelens.

  • De inspiratie voor deze blogpost kwam er na de vraag van een journaliste van De Standaard Magazine “of fidget toys écht werken tegen stress bij kinderen en of we het huidige succes ervan kunnen linken aan verhoogde stress bij kinderen tijdens deze corona-pandemie”. Het artikel kan je hier nalezen.
  • Ervaart jouw kind ook gemakkelijk spanning of stress? Nood aan wat inspiratie en tips om die toolbox en handvaten voor je kind uit te breiden in het leren omgaan met stress, prikkels en lastige gevoelens?  Laat ons helpen! Kijk hier hoe dat kan.

Online workshop

3A’s voor meer zennen

Online workshop: we leren je de drie sleutels voor meer rust in je hoofd, je lijf en je gezin kennen én toepassen dankzij het happertje.
Doe mee op woensdag 24 februari om 19u30.

Meer weten >>
happertje

Drie meditatieverhalen

vloeiden uit onze pennen. Ideaal om te beluisteren of voor te lezen bij het slapengaan of gelijk welk ander moment dat het wat rustiger aan mag gaan…

Meer weten >>
meditatieverhalen mzpz