Bijdrage door mama Els

Onze zoon vindt het enorm leuk. Kriebels, koud en warm, steekt af en toe, bij momenten glibberig, soms hard, soms zacht…hoe dan ook, het tovert een glimlach op zijn gezicht.

Zet al je zintuigen en beide voeten in op een 3 km lang parcours van hout, steen, gras, modder, water, enkel te verkennen op blote voeten…

Het blotevoetenpad in Zutendaal.

Schoenen moeten uit en kunnen achtergelaten worden op een veilige plek. En dan start je.

In het begin gaat het vlotjes en denk je: easy. Maar dan komen er trapjes, steentjes in alle vormen en maten en moet je bij momenten je evenwicht testen.

De kleine voetjes van je pagadder gaan er precies vlotter over. Een plas water! Hoe diep is die? Niemand weet het en je ziet mensen aarzelend aan de kant staan. De durvers geven het voorbeeld: in ons geval zakte de zoon helemaal erin tot aan zijn middel. Lachsalvo’s alom.

Eenmaal in het water voel je het natte zand tussen je tenen, de waterplanten die je benen kietelen. Maar het was prachtig weer, dus de afkoeling was welkom.

Dan de trappen naar boven. Langzaam verschijnt er een uitzicht over de zutendaalse bossen.  Er is voldoende ruimte om even te stoppen en te genieten.

Terug naar beneden en dan over de houtschilfers, dikke boomstammen, koorden, …te veel om op te noemen. Maar je eindigt daar waar je begonnen bent.

Het roept herinneringen op aan mijn kindertijd: ik liep bijna altijd op blote voeten.  De voeling met de aarde, welke ondergrond dan ook. Je stond stevig op je beide voeten. Kinderen zitten te vaak in hun hoofd, zijn bezig met cognitieve dingen… De aarde voélen… Daar worden we allemaal rustiger van…’

Eentje om op je lijstje van leuke uitstapjes te zetten deze zomer dus!

Blotevoetenpaden in ons landje:

De eerste in ons land en die waar Els met haar zoon naar toe ging: www.lieteberg.be in Zutendaal
Klein maar fijn in Dilbeek: www.natuurpunt.be/natuurgebied/thaborberg
Aan de Donkvijver in Oudenaarde www.theoutsider.be
Gratis in Meilegem bij Zwalm, een cirkelvormige! www.dekaaihoeve.be
Eentje waar de natuur vrij spel krijgt: stad.gent/gentbrugse-meersen

Ken jij er nog? Laat gegevens na in de comments!

En geraak je niet op één van deze suggesties, dan is het misschien leuk om in eigen tuin of huis aan de slag te gaan en je eigen blotevoetenpad te maken (en nodig de buren uit!) – we hebben een heel Pinterest inspiratiebord ter beschikking voor jullie!

Veel blote-voeten-plezier alvast toegewenst!

Graag inspiratie om samen met de kinderen nog meer zen-tijd door te brengen? We hebben 21 ideetjes voor je klaar liggen in de vorm van een e-boek!

Op zoek naar meer zenspiratie?

3 redenen om je in te schrijven

1. Je ontvangt als eerste nieuwe tips, inspiratie en aanbiedingen in je mailbox
2. Het e-boek ’21 ideetjes om deze vakantie samen te zennen’ – CADEAU
3. Een ontspanningsoefening, voor jezelf én je kind(eren) – CADEAU