Tijd voor bedtijd-zorgen? 

bedtijd zorgen piekergedachteno 2

Heeft jouw kind bij bedtijd ook wel eens last van vervelende gedachten als: Ik ben stom, Iedereen is stom, De wereld is stom? Ik sta dan toch wel even aan de grond genageld, jij niet? Want als ouder wil je toch dat je kind goed in zijn vel zit en gelukkig is. 

Je zou kunnen denken ‘Het is maar een fase, dit gaat wel over’. Of ‘Dit is weer een smoesje om wat tijd te rekken’. Kan allemaal wel kloppen. Ik kies er toch bewust voor om hier wat ruimte aan te geven en niet zomaar te zeggen ‘Ga nu maar gewoon slapen’ of ‘Daar moet je niet aan denken’. Ik kies ervoor om handvaten mee te geven om met deze moeilijke momentjes om te gaan. 

Ik heb 5 tips voor jou om hier ruimte aan te geven:

 1. Geef taal aan wat er vanbinnen leeft

  Dat vatje vol emotie: daar speelt heel wat! Hoe kan je dat een naam geven? Betrek je kind hierbij. Je zal nog versteld staan van de beelden en woorden die ze hier zelf aan geven! Een engeltje en duiveltje dat woorden en gedachten influistert? Een rad vol gedachten dat blijft draaien in hun hoofd? Een (over)stroming van piekergedachten die hen helemaal meevoert? Niets is te gek om uit te drukken waar ze vanbinnen mee zitten. 

 1. Vind oplossingen binnen dat verhaal

  Ga mee in dit verhaal om hier ook oplossingen te vinden. Hoe kan je bijvoorbeeld dat duiveltje het zwijgen opleggen? Beter 10x ‘stop’ zeggen dan in de negatieve gedachten vast te blijven hangen. Of ‘zap’ hem zo vaak als nodig weg met een ingebeelde afstandsbediening. En als het duiveltje steeds maar alleen het woord neemt, vraag wat het engeltje zou vertellen om de aandacht op het positieve te focussen. 

 2. Zet het op papier

  Laat je kind die vervelende gedachten van zich afschrijven of tekenen op een blad papier. Jullie kunnen er de volgende dag nog de nodige aandacht aan schenken wanneer er bijvoorbeeld oplossingen moeten gezocht worden. Maar nu wordt het even weggestopt.

 3. Laat je kind een droomplek verzinnen.

  Dit kan een fijne herinnering zijn, een bestaande of zelfs verzonnen plek, waar je kind zich veilig, tevreden en rustig voelt. Je kind is baas van deze plek en bepaalt wie er wel en niet mag zijn. Laat je kind deze plek ook echt ervaren, om zo helemaal de negatieve gedachten los te laten. Wat is er allemaal te zien, te horen, te voelen, te ruiken,…? Springen de vervelende gedachten weer tevoorschijn? Ook hier kan de afstandsbediening goed werken. Laat je kind terug zappen naar het beeld van de droomplek.

 4. Zorg ervoor dat het lichaam zich ontspant

  Om rustig in kunnen slapen, is het belangrijk dat het lichaam zich ontspant. Geef een kleine massage van bijvoorbeeld de rug of de voetjes. Ook ademhalingsoefeningen kunnen hierbij helpen.

En omdat ik zo goed op dreef ben, nog een extra zesde tip…

 1. De klassiekers blijven waardevol

  Uiteraard blijven de ‘klassieke’ bedtijd tips ook zeer waardevol. Zoals warme melk of thee voor het slapengaan. Of een verhaaltje. Een voorspelbaar bedtijd ritueel is voor vele kinderen een houvast. 

Wat voor het ene kind werkt, werkt daarom niet bij het andere. Zoek daarom samen naar wat aansluit bij wat je kind nodig heeft. Deze tips zullen wellicht niet voor iedereen meteen wonderen verrichten, vooral niet voor de grote piekeraars. Leg dan ook uit dat oefening soms nodig is…

Wat doen jullie bij deze momentjes? Wat helpt voor jouw kind om rust in het hoofd te krijgen voor het slapengaan?

(Samen met je kind helemaal tot ontspanning komen? Schrijf je hieronder in voor een portie zenspiratie en je krijgt de opname van een bodyscan cadeau! Ideaal voor het slapengaan…)

Op zoek naar meer zenspiratie?

3 redenen om je in te schrijven

1. Je ontvangt als eerste nieuwe tips, inspiratie en aanbiedingen in je mailbox
2. Het e-boek ’21 ideetjes om deze vakantie samen te zennen’ – CADEAU
3. Een ontspanningsoefening, voor jezelf én je kind(eren) – CADEAU